دماوند مرتفعترین قله
قله دماوند با مساحت 2950 هکتار در شرق کوهستان البرز مرکزی در شهر لاریجان استان مازندران واقع شده است.
دماوند مرتفعترین قله ایران قله دماوند در لاریجان قرار دارد.
قله دماوند با مساحت 2950 هکتار در شرق کوهستان البرز مرکزی در شهر لاریجان استان مازندران واقع شده است. این قله جزو بلندترین قله های دنیا از نظر ارتفاع می باشد که در فروردین سال 1387 در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو و در سال 1381 در فهرست آثار طبیعی ملی نیز به ثبت رسیده است.
به علت شرایط خاص زمین شناختی در دامنههای البرز به ویژه اطراف قله دماوند، آبهای معدنی با خواص مختلف درمانی وجود دارد که مهمترین آنها در روستای آبگرم مجموعه ای جذاب را پدید آوردهاست. روستای ییلاقی و خوش آب وهوای آبگرم در دامنهٔ قله دماوند قرار دارد. جاده دسترسی به آن پس از طی ۷۰ کیلومتر در مسیر توریستی هراز که شهر آمل را به تهران متصل میکند در محل گزنک توریستی هراز که شهر آمل را به تهران متصل میکند در محل گزنک بخش لاریجان از راه اصلی جدا شده و به سمت غرب در مسیر کوهستانی و آسفالته ادامه یافته و پس از عبور از روستای ییلاقی گزانه به آبگرم میرسد. آبهای گرم معدنی این روستا با حرارتی در حدود ۶۲ درجه سرشار از مواد گوگردی بوده و به همین دلیل برای درمان انواع بیماریهای پوستی، دردهای استخوان، مفاصل و روماتیسم مفید میباشد.
با موقعيت جغرافيايى ً 3/35 َ11 ْ52 طول شرقى و ً6/25 َ54 ْ35 عرض شمالى در فاصله حدود 60 کيلومترى شمال شرق تهران و 26 کيلومترى شمال شرق شهرستان دماوند قرار دارد. مظهر اين چشمه در شکاف سنگهاى کواترنرى (آندزيت و بازالت) واقع شده است . آب اين چشمه در رديف آبهاى داغ (Hyperthermal) و تيپ(Type) آن سولفاته کلسيک مى باشد.
آبگرم، چشمهاي كه گرماي آب آن بالاتر از اندازههاي متعارف، و نوعا داراي برخي نمكها و مواد معدني است و گاه اثردرماني نيز دارد. اين نوع آبها از اعماق زمين سرچشمه ميگيرد و معمولا از شكافهاي سطح زمين با فشار بيرون ميتراود.از ديدگاه هيدروژئوشيميايى آب چشمه آبگرم در زمينه پايش فعاليتهاى پوسته البرز مرکزى بسيار مناسب مى باشد. اين مکان مى تواند محلى بسيار خوب براى استقرار پايگاه جمع آورى داده هاى هيدروژئوشيميايى باشد

برخی از ویژگیهای طبیعی «دماوند»
- رودخانه ها: رودخانه ی تینه در شمال، رودخانه ی هراز در جنوب و شرق، رودخانه ی دلیچای در غرب.
- یخچالها: یخچال سیوله، یخچال دوبی سل، یخچال عروسکها و یخچال یخار که با دیواره و برجهای یخ بلور، وحشیترین و بلندترین درهی یخچالی ایران است.
- چشمههای آب گرم: لاریجان، اسک و وانه که برخی مبتلایان به بیماریهای پوستی، روماتیسم، مجاری تنفسی و عصبی را بهسوی خود جذب میکنند.
- غارها: غارالملک و غار گل زرد.
- آبشارها: آبشار یخی، در مسیر جنوبی، در تمام طول سال یخزدهاست و با قرار داشتن در ارتفاع ۵۱۰۰ متری، از نظر ارتفاع از سطح دریا، مرتفعترین آبشار خاورمیانه است.
- کوهپایه ها و دامنه های غنی: دشت لار، دشت پُرگل نمارستاق، درهی پُرپیچ سهسنگ، گردنهی بسیار عظیم سرداغ، ستیغ هفتسران با پرتگاه های پُرهیبت و دشت دوراو که با هشت متر برف در سال، رکورددار ریزش برف است.
«دماوند» با نمای مخروطی پُرشیب و با کلاهک و رگههای برفی زیبایش، زیستبوم بیهمتایی است که گونههای گیاهی و جانوری گوناگونی را در خود جای دادهاست؛ مانند: خرس، گراز، گرگ، روباه، مرال یا گاو کوهی، پلنگ، کل، بز، قوچ، میش، عقاب طلایی، کبک و انواع مار.
حداقل دمای هوا در ارتفاعات «دماوند» تا ۶۰ درجه زیر صفر، در زمستان، و تا یکی- دو درجه زیر صفر در تابستان پایین میآید. سرعت باد در کوهپایهها گاه به هفتاد کیلومتر در ساعت میرسد. بیشتر بادها از غرب و شمال غربی میوزند. میانگین بارندگی در ارتفاعات «دماوند» ۱۴۰۰ میلیمتر در سال است و بارش در ارتفاعات معمولاً به صورت برف است. فشار هوا در قلهی «دماوند» نصف فشار هوا در سطح دریا است.
«دماوند» یک آتشفشان خفته است و بلندترین آتشفشان خاورمیانه و تیزترین و پُرشیب ترین کوه آتشفشان جهان شناخته میشود. فعالیتهای آتشفشانی این کوه در حال حاضر محدود به تصعید گازهای گوگردی است. گمان میرود آخرین فعالیتهای آتشفشانی آن مربوط به ۳۸۵۰۰ سال قبل بودهاست. در سالهای پُر بارش، با نفوذ آب به درون قله و برخورد سنگهای داغ، جریانی از بخار آب از دهانهی قله خارج میشود. قسمت مرکزی دهانه را دریاچهای از یخ پوشانده و در کنارهی آن دودخانهایی وجود دارد که زمینهای اطراف را به رنگ زرد درآوردهاند. البته شواهدی از دهانههای قدیمی را نیز میتوان دید. یکی از این دهانههای قدیمی در پهلوی جنوبی و در ارتفاع ۱۰۰ متری قرار دارد که محل خروج گازها و دودخانها است. در پهلوی شمالی، اثر دیگری از یک دهانهی قدیمی به قطر حدود ۹ کیلومتر دیده میشود که امروزه رودخانهی نونال در آن جریان دارد.

«فرهنگ معین» در مورد دلیل نامگذاری «دماوند» آوردهاست:
«دَم (دمه، بخار) + اوند = وند؛ دارای دمه و دود و بخار (آتشفشان).
در حالیکه در «واژهنامهی دهخدا» چنین آمدهاست:
«… اصل در آن دنیاآوند است یعنی ظرف دنیا، چه که در پارسی آوند بهمعنی ظرف است …»
نام «دماوند» در منابع گوناگون، با نامهای گوناگونی همچون «دُنباوند»، «دَنباوند»، «دَباوند»، «لواسان»، «کوه سنگ لاجورد»، «بیکنی» و «کرونوس» آمده است. «دم» یا «دنب» در زبان پهلَوی از مصدر daftan بهمعنی «تَف، گرما، بخار و گاز»؛ و «آوند» بهمعنی «ظرف» است. بدینترتیب گفتهاند «دماوند» بهمعنی ظرفی است که دارای تَف و گرما یا بخار و گاز باشد. چراکه قلهی «دماوند» یک قلهی آتشفشانی است. همچنین آوردهاند که «دنباونت» یا «دنباوند» بهمعنای «کوه چند منظره» یا «کوه چند قیافه» است.
در باور ایرانیان، «البرز» یک کوه مینوی است و رشتهکوه «البرز» و قلهی «دماوند» نقش برجستهای در متون تاریخی و افسانههای ملی ایران دارند. بسیاری از شاهکارهای پهلوانیها، حماسهها و اسطورههای ایرانی با «دماوند» پیوند دارند؛ مانند:
• «فریدون» بر «ضحاک» ستمگر شورید و او را در «دماوند» زندانی کرد.
• مادر «فریدون» به دهی در کوه «دماوند» گریخت و در آنجا وی را به دنیا آورد.
• پرندهی افسانهای «سیمرغ» در «البرز» مسکن داشته است.
• «آرش کمانگیر» تیرش را از فراز «دماوند» پرتاب کرد.
• زادگاه «منوچهر» در این کوه بوده است.
• محل زندگی «کیومرث» و مکان شهرسازی او نیز «دماوند» بوده است.
در اشعار ایرانی بارها نام «دماوند» یاد شدهاست؛ مانند داستان به بند کشیدهشدن «ضحاک» در «شاهنامه» سرودهی «فردوسی ، «گرشاسپنامه» اثر «اسدی طوسی»، قصیدهای از «ناصرخسرو»، منظومهی «ویس و رامین» اثر «فخرالدین اسعد گرگانی» و قصیدهای از «خاقانی». همچنین گاه در عظمت به «دماوند» مَثَل میزنند. قصیدهی «دماوندیهی دوم» که «ملکالشعرای بهار» آن را در سال ۱۳۰۱ سرود، از شعرهای برجسته و معروف در وصف «دماوند» است.
«دماوند» از کهنترین کوههای صعودشدهی روزگار است و از دیرباز مورد توجه جغرافیدانان، جهانگردان و کوهنوردان بوده است. این کوه، با داشتن رکورد و محتوای ویژه در صعودها، کوهی است جهانی و متعلق به فرهنگ کوهنوردی دنیا و میراث کوهنوردان گیتی با جاذبههای جادویی.
در زمانهای قدیم، وجود گوگرد خالص بر رأس قله و مصرف آن در صنایع هزارههای قبل و کسب درآمد از این راه، بسیار مورد توجه بوده و «گوگرد دماوندی» که بهترین نوع آن بوده است، توسط اهالی لاریجان، جهت فروش، از قله آورده شده و به بازار روانه میشدهاست.
اما نخستین صعود مستند بر فراز «قلهی دماوند»، در سال ۱۸۳۷ توسط «تیلر تامسن» انجام شد. طی سالهای بعد، افراد دیگری نیز به انجام این کار موفق شدند. بخش مهمی از صعودها به «دماوند» در خاطرهنویسیها و پژوهشهای علمی خارجیان به یادگار ماند. اما دلیلی ندارد که بگوییم ایرانیان کمتر صعود داشتهاند. چراکه همواره همراه بیگانگان، بلدهایی ایرانی بودهاند. به هر حال، نخستین صعود مستند ایرانی به قلهی «دماوند» در سال ۱۸۵۷ میلادی انجام شده که تیم «سرهنگ محمدصادق خان قاجار»، ارتفاع قله را ۶۶۱۳ ذرع تعیین کرد.
امروزه از جبههی شمالی، جبههی شمال شرقی، جبههی غربی و جبههی جنوبی، بهعنوان مسیرهای شناختهشده برای رسیدن به قلهی «دماوند» نام برده میشود. سختترین آنها جبههی شمالی است.
«دماوند» میراث چندمیلیون ساله و ثروت ملی ما ایرانیان است، ولی امروز با تهدیدهای گوناگونی روبهروست: چرای بیش از حد دامها، ساخت و ساز، معدنکاوی، جادههای غیرضروری و بدساخت، خانهسازی بیضابطه، آلودگی و تصرف منابع طبیعی برای استفادهی غیرقانونی و شخصی به میزان گسترده.
اده هراز، تقریباً 110 کیلومتری تهران، 55 کیلومتری آمل، منطقه لاریجان، نزديك روستاي بايجان، مقابل تونل قدیمی رضاشاهی، در محلي به نام قلابن، 4 چشمه با فواصل کم از دل کوه میجوشد و پس از چند متر به رودخانه هراز مي ريزد.آب این چشمه ماده ای به نام زبیق دارد که در درمان امراض جلدی ، به ویژه بیماری های عفونی مؤثر و مفید است.
آب اين چشمهها مادهاي به نام زبيق دارد كه درمان امراض جلدي، به ويژه بيمارهاي عفوني مؤثر و مفيد است. علاوه بر ان در ازمايشات جديد مشخص شده كه داراي جيوه ، منيزيم ، يد ، پتاسيم بوده و با ته نشين شدن املاح در شرايطي، نوشيدن آن براي درمان بيماريهاي كليه و كبد هم مفيد واقع مي شود. فوايد ديگر آن شفافيت پوست به دليل برخورداري از جيوه مي باشد و به نظر مي رسد كه رسوبات قرمز رنگ و زيباي آن در صورت فرآوري براي سفيدي و شفافيت و طراوت و شادابي پوست و درمان بيماريهاي ديگر موثر است،
چشمه با حرارت 34 درجه سانتيگراد و آبدهی 4 اینچ در ثانیه از پاي كوه میجوشد و پیادهروی و شنا در آن برای درمان کمردرد و پادرد بسیار مفید است و در صورت معرفي طرفداران زيادي خواهد داشت.
در محل چشمه قلابن (استراباکو) آقای موسوی نزدیک به 160 سال پیش دو استخر شنا مخصوص آقایان و بانوان احداث کردهاند که امروزه نیز توسط نوادههایشان(آقایان معنوی) اداره میشود و در تابستان با مبلغ 700 تومان میزبان اهالى محل و توريستهايى معدود قرار مى گيرد.
در زلزله سال 1361 متأسفانه ریزش کوه جان تعدادی از میهمانان را گرفت و هر از چند گاهی وسوسه نشستن کنار رودخانه زیبای هراز، افرادی را به کام مرگ میکشاند.
اینجا استراباکوست و تنها تبلیغش پرچمی مابین دو تیربرق، پارکینگ مجهزش شانه خاکی جاده. و مسیر دسترسی اش پلی قدیمی بر آبی خروشان هراز، و 5 دقیقه پیاده روی در راهی مالرو زیر صخرههای البرز سترگ در خنکای سایه درختان وحشی با سمفونی دلنشین پرندگان و آوای رود.